Hur kan lärare skapa en inspirerande terminsstart som väcker elevernas nyfikenhet och engagemang? Det är en central fråga i det här inlägget. En annan fråga som berörs är hur lärare, i samband med lärarbyte mitt i en kurs, kan skapa ett första inspirerande möte med eleverna där de känner sig välkomna i en trygg, inkluderande och positiv atmosfär.

Rolig introduktion i början av lektionen. Har inte sätt en lärare göra en sådan twist. – Elev, Samhällsvetenskapsprogrammet

Eleverna på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg är tillbaka i skolan igen, förhoppningsvis förväntansfulla och hungriga på mer kunskap och nya spännande upplevelser. Det är ett livligt sorl när eleverna strömmar in i det ”lyriska rummet” – där ord och hållbarhet möts. Jag står vid dörren och hälsar alla välkomna. Några elever viskar till varandra; ”är detta ett klassrum?”, ”ska vi alltid vara här när vi har svenska?” När jag ställer mig vid tavlan framför eleverna övergår bruset av röster till en tankfull stillhet. Vem är den nya läraren och hur kommer svenskan att bli framöver?

På varje bord finns ett antal saker som förknippas med mig som lärare och på tavlan står det; Välkomna tillbaka till en ny, spännande och lärorik termin och till mötet med er nya lärare… Jag vänder mig till eleverna och säger; ”Jag antar att ni är nyfikna på vem er nya lärare är”, därför ska vi göra en gissningslek tillsammans. Elevernas uppgift är att samarbeta i mindre grupp och utifrån sakerna berätta vem deras nya lärare är och hur de tror att undervisningen i svenska kommer att bli. Jag ser små leenden växa fram här och där. Eleverna tittar på varandra och sedan på mig igen. Snart börjar gissningsleken. Tystanden övergår till en levande symfoni. Eleverna tar tag i sakerna, vrider och vänder, utforskar, gissar och resonerar fram och tillbaka. De söker efter ledtrådar och passar på att ställa frågor till mig när jag går runt borden för att lyssna på de livliga samtalen som pågår.

”Jag tror att hon gillar poesi eftersom vi fått ”Talmannens guide till svensk poesi”, ”Hon skriver nog mycket, kolla vilken stor penna”. Det finns även en hälsning från en författare i en bok”, ”Hon har nog jobbat utomlands – här är ett vykort från lärare i ett annat land”, ”Jag tror hon har gjort något stort inom FN”… De här eleverna frågar om de får ”gå utanför boxen” och komplettera med saker de ser i klassrummet. ”Kolla diplomet där – Årets FN-lärare 2019″…

Vid ett annat bord resoneras det kring mitt sätt att undervisa: ”Hon lär nog ut på ett intressant sätt… ”Hon vill att alla ska må bra” ”Hon stöttar UF, den här läsken har elever skapat…” Två elever resonerar vidare och kopplar ihop flera olika saker, både sakerna som finns på bordet och andra tecken som går att fånga i klassrummet. Det står ”vi vill, kan och vågar på den ekologiska läsken Granatdröm och det står mod att förändra på väggen i klassrummet”. Eleverna klurar och samtalen tar många spännande riktningar. Några elever pratar om min koppling till politiska frågor; ”Hon är nog insatt i politik – kanske politiker?” ”Bor hon kanske på ett slott?” ”Nej, hon är lärare. De tjänar inte så bra, sa en elev.” 🙂 ”Hon bryr sig om andra, är miljövänlig och positiv”… Under tio minuter är alla elever engagerade i att försöka förstå vem deras nya lärare är. Tiden flyger iväg när man har roligt. Det är en stor glädje att se eleverna så aktiva i gissningsleken, höra deras skratt, se hur de lyssnar på varandra och samarbetar. En i gruppen skriver ner deras gemensamma berättelse och de kommer överens om vem som ska presentera för klassen.

”Intressant lektion. Rolig lektion då vi inte brukar göra sånt här.” – Elev, Försäljnings och serviceprogrammet

När det är dags att lyssna till alla spännande berättelser får eleverna välja mellan att sitta kvar på sina platser eller gå fram. Det råder nyfikenhet i rummet. ”Vi tror att vår nya lärare Maria Glawe är… Vi tänkte så eftersom…” Eleverna delar berättelserna med varandra och visar vilka saker de utgått ifrån i gissningsleken. En del elever tar som sagt ut svängarna och plockar in fler saker som finns i klassrummet för att bygga ut berättelsen. Eleverna har endast tillgång till sakerna på bordet och olika ledtrådar i rummet – datorerna vilar under leken och blir först aktuella i nästa moment.

Du verkar som en härlig person och lärare. Jag tar med mig att man kan tänka olika även om man har samma saker framför sig. – Elev, samhällsvetenskapsprogrammet

I elevernas berättelser om mig som lärare urskiljer vi gemensamt ett mönster och det består av poesi och hållbarhet. Har eleverna gissat rätt för övrigt? Jag vänder mig till min lärarstudent Anna som bekräftar att det är bra gissningar och att eleverna har något spännande att se fram emot den här terminen. Eleverna får också veta att de gradvis under terminens gång – genom undervisningen – kommer att få sina gissningar bekräftade. Det här sättet att skapa ett första möte med eleverna är en enkel, rolig och inkluderande aktivitet som skapar nyfikenhet, engagemang och glädje.

Den lekfulla starten övergår sedan till individuell reflektion kring höstterminen som varit och vårterminen som väntar. Eleverna tar upp datorerna, ser tillbaka på olika moment i svenskan och funderar över vilka områden de har utvecklats inom – vilka framsteg de har gjort. Vidare får de välja ut något de tyckte var särskilt intressant, lärorikt eller roligt under terminen och förklara varför. Till sist berättar de om sina tankar och förväntningar inför vårterminen. Är det något särskilt de vill uppleva och utvecklas inom? Det finns även en öppen punkt; skriv det du har på hjärtat!

Det verkar som du är en bra lärare och att vi kommer att lära oss mycket. – Elev, försäljnings och serviceprogrammet

Jag ser fram emot att ta del av elevernas tankar, erfarenheter och förväntningar och med dessa i åtanke fatta beslut om nästa steg på detta spännande läräventyr. I elevernas Exit Tickets framgår höga förväntningar. Höga förväntningar innebär att de tror på min förmåga att göra undervisningen givande och meningsfull. Det känns fantastiskt!

Det här året firar jag 20 år som lärare och delar med glädje med mig av min vardag som lärare. Min förhoppning är att inspirationen kan ge verksamma lärare och lärarstuderande inspiration för att våga ta ut svängarna i undervisningen, stärka eleverna som medskapare och ge hållbarhetsfrågorna en naturlig plats i utbildningen.